fbpx
  • Dé e-bike specialist
  • De beste prijzen
  • Ruim assortiment
  • Tot 5 jaar garantie
  • Fietsen voor ieders budget
Fietsers zijn gemiddeld 4kg slanker - gepubliceerd op 13-04-2018

Fietsers gemiddeld 4 kg slanker dan automobilisten

Mensen die regelmatig de fiets nemen, wegen gemiddeld vier kilogram minder dan mensen die vooral de auto nemen om zich te verplaatsen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gevoerd werd in zeven verschillende Europese steden, waaronder Antwerpen. Ook VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) is betrokken bij het onderzoek.

"Dat resultaat lijkt misschien voor de hand te liggen, maar toch is dit niet zo'n evidente conclusie", zegt Luc Int Panis van VITO. "Want er zijn heel veel factoren die het lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden. Het gaat bovendien om 4 kilo. Ik vind dat veel."

"We zijn er in dit onderzoek ook in geslaagd andere mogelijke oorzaken uit te sluiten", vervolgt de onderzoeker. "Dat is bijvoorbeeld gebeurd door mensen over een langere periode te volgen. We merken dan dat het gewicht mee verandert bij veranderingen in het fietsgedrag."

De conclusie komt voort uit een eerste analyse van de resultaten van het Europese PASTA-project. Met dat onderzoek wordt bestudeerd hoe verschillende vormen van transport een effect hebben op fysieke activiteit en op de gezondheid. Er werden daarvoor 11.000 Europese vrijwilligers ondervraagd uit zeven verschillende steden. Naast Antwerpen zijn ook Barcelona (Spanje), Londen (Verenigd Koninkrijk), Örebro (Zweden), Rome (Italië), Wenen (Oostenrijk) en Zürich (Zwitserland) betrokken bij het onderzoek.

Het is de bedoeling dat later via het Pasta-onderzoek nog andere verbanden tussen gezondheid en mobiliteit worden aangetoond. "Zo willen we nog nagaan of fietsers op fysiek vlak ook echt actiever zijn. Dat kan vanzelfsprekend lijken, maar het is nooit echt bewezen. Het is ook mogelijk dat fietsers het bijvoorbeeld minder nodig vinden om daarnaast nog aan sport te doen", aldus Int Panis.

Uit: De Morgen (10/08/2016)